Regler

Vad är ju jutsu?
Ju-jutsun kommer ursprungligen från Japan och betyder mjuk teknik. Under 1900-talet spreds flera olika ju-jutsusystem till väst. Omkring 1970 började ett svenskt ju-jutsusystem att växa fram på allvar. Utvecklingen har varit snabb. Idag är ju-jutsun spridd i hela landet. Ju-jutsu sorterar här under Svenska Budoförbundet, som är anslutet till Sveriges Riksidrottsförbund. Det Svenska självförsvarssystemet i form av ju-jutsu har lyckats lösa den svåra balansen mellan effektivitet och laglighet, d.v.s. att inte bruka mer våld än vad som oundgängligen är nödvändigt.Vi tränar för att lära oss självförsvar, vi får bra motion för hela kroppen och vi har KUL!Vi i Båstads Budoklubb tränar enligt stilorganisationen Svenska ju-jutsu kai, vilken är den största stilen i Sverige med över 90 klubbar och ca 8 000 utövare.
Vad ska jag ha på mig ?
Till en början går det bra med något långärmat ex vis träningsoverall. Blir det sedan att du fortsätter kan du prata med din tränare så beställer vi dräkt ( Gi på japanska , brukar kosta runt 400-500 kr )eller så kan du söka efter begagnat på ex vis nätet ( dessa dräkter ligger runt 150 kr ). Vi tränar barfota.
Barnsystemet är framtaget och anpassat för barn och ungdom. Graderna går från vitt tom brunt bälte med längsgående rand. Här tränar liksom i Ju Jutsu i övrigt pojkar och flickor tillsammans. Den stora skillnaden mot kyu(vuxen)systemet är att tekniker som av medicinska eller etiska skäl inte är lämpliga innan man är färdigvuxen, är ersatta med lämpligare tekniker. För barn som tränar i barnsystemet finns en väl utbyggd lägerverksamhet inom landet (och bitvis även internationellt). Man får komma ut och träffa och träna med jämnåriga från många andra klubbar.
Flera av våra instruktörer har själva sin begynnelse i barnsystemet.
Innan träningen
När du kommer till dojon (träningslokalen) börjar du med att ta av dig skorna och ställer upp dom snyggt ute i hallen. Vi ser helst att du inte går barfota i lokalen utan att du har på dig innertofflor.När du skall träda in i dojon sätter du händerna i sidan och bugar. Därefter går du lugnt och stilla igenom dojon in till omklädningsrummet. Pågår träning i dojon skall du ej tala eller störa på annat sätt.Du hälsar självklart på alla du möter för att skapa en trevlig miljö för oss alla.Smycken skall alltid plockas av eller tejpas om de inte går att ta av samt dina tå- och fingernaglar skall vara kortklippta så att du inte river din träningspartner.Fötterna skall tvättas innan du går upp på mattan, då hålls mattan ren och du slipper själv få illaluktande fötter i ansiktet.Innan vi kliver upp på mattan bugar vi alltid mot shomen (den del av lokalen där flaggorna hänger. Detta gör vi för att hedra vår dojo enligt gammal japansk sed.Uppe på mattan finns det massor av saker att hålla reda på, men det kommer du att lära dig under din tränig. Det viktigaste av allt är att du ALDRIG kliver av eller på mattan under pågående pass utan att först meddela instruktören! Han/hon har nämligen ansvar för dig.Drick gärna vatten under träningen, men inte på mattan! Tag gärna med egen vattenflaska med namn på.Efter avslutad träning (vissa pass) hjälps vi åt med städningen i lokalen för allas trivsel.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.